06 4272 8479

Punt gezet achter Facebookrelatie

'Een beetje vreemd maar wel heel fijn: Gestopt met Facebook’


Ruim een week geleden heb ik me uitgeschreven bij Facebook. Ik had een persoonlijke en zakelijke pagina. Een grote vriendenkring van meer dan 500 leden. Iedere dag keek ik op mijn tijdlijn en volgde vrienden die ik in verschillende gradaties ook buiten het digitale leven tegen kom.

Ik poste zelf ook regelmatig een bericht, meestal iets positiefs. Over een workshop die ik organiseerde of had georganiseerd, mooie berichten over bewustwording of leuke en inspirerende filmpjes.

Energieslurper

Van de buitenkant gezien leek er geen vuiltje aan de lucht. Ik genoot van mijn deelname aan de grote F-familie (zoals ik Facebook in dit artikel zal noemen). Iedere dag kijken, mijn waardering laten blijken met een duimpje of andere emoticon. En zelf deelde ik ook regelmatig iets, waarmee ik dan weer beloond werd met waarderende reacties.

Maar de keerzijde van deze leuke interacties was dat het me energie koste. En eigenlijk meer dan ik het waard vond. Goedbedoelde tips van vrienden om mezelf te beschermen door grenzen te trekken door alleen ’s ochtends een halfuurtje te kijken, of niet meer op mijn telefoon door de app te verwijderen. Ik kon het niet…

Verslaving

Ik was wat je noemt verslaafd aan de blauwe F, de berichten, en de duimpjes en gezichtjes. Het steeds weer kijken, wat ik op mijn telefoon deed via de webbrowser (!!) want de app had ik een jaar geleden al van mijn telefoon gehaald, begon een dwangmatige handeling te worden. Ook als ik niet op de tijdlijn keek, was ik er in gedachten mee bezig. En dat koste me allemaal heel veel energie.

 Bewustwording, de eerste stap

Ik was me op een gegeven moment bewust van mijn dwanghandelingen, maakte er grapjes over, maar diep van binnen was ik er niet blij mee. Maar het idee, met de onderliggende emotie “angst” wat ik allemaal zou missen als ik zou stoppen, hield me binnenboord.

 Klaar mee

De ommezwaai van een blije gebruiker naar de ik-ben-het-zat-ik-stop-ermee! kwam vrij abrupt. Onderhuids zat het natuurlijk al langer te broeien. Maar de angst om er mee te stoppen was steeds te groot om de stap te zetten. Iets wat je vaak ziet bij verslavingen.

Het moment dat ik er echt klaar mee was, was toen ik een artikel in de NRC-next las waarin over hoe social media gemaakt wordt om zo lang mogelijk je aandacht vast te houden.

Leven in aandacht

Mindfulness, het leven met aandacht voor het hier en nu, krijgt hoe langer en meer ik het beoefen meer betekenis voor mij. Een moment van aandacht voor een zon die opkomt, vogels die voorbij vliegen, een vlinder die op een bloem zit, een glimlach van een voorbijganger.

Dat geeft me een rustig gevoel. Vaak gingen dit soorten momenten aan mij voorbij omdat ik met mijn aandacht aan een scherm vast zat.

 Meer leven in het hier en nu

Geeft veel meer rust en tijd om te herstellen van alle indrukken die je de hele dag door binnen krijgt. Met een mindfulness training leer je door oefeningen te doen hoe je kunt schakelen tussen doen en niet doen. Daarnaast leer je ook om te gaan met lastige gevoelens zoals verveling of ongeduld, waardoor je graag weer in de actie wilt komen, terwijl je voelt dat je rust nodig hebt.

Wil je graag meer weten of mindfulness ook iets voor jou is?

Neem gerust contact met me op, dan hebben we het er over.

Meer weten of afspraak maken?

06 4272 8479